23. 2. 2008

Stalinova mapa rozdelenia Nemecka

Frankfurter Allgemeine Zeitung zverejnili 10.3.2007 informáciu, podľa ktorej bola v ruských štátnych archívoch nájdená mapa rozdelenia nemeckých východných území medzi Poľsko a Rusko, priamo naskicovaná sovietskym diktátorom J. V. Stalinom. Z mapy je možné vyčítať, že Stalin nemal príliš detailné cítenie, aj keď hrubé obrysy "jeho" návrhu sú takmer totožné so súčasnou východnou poľskou hranicou a nástupníckymi štátmi bývalého ZSSR.

Zaujímavá je hranica medzi Nemeckom a Poľskom, ktorú Stalin v roku 1944 navrhoval na hranici rieky Odra. Konečná hranica tak, ako ju poznáme dnes, vznikla až v roku 1945 na jaltskej konferencii. Hranicu opäť "posunul" na západ Stalin len preto, aby Poliakom kompenzoval historické územie Lwowa, ktoré pripadlo Sovietom.

Niekdajšie Sliezsko bolo pred 1000 rokmi súčasťou novovznikajúceho poľského kráľovstva, ale posledných 700 rokov na tomto území žili Nemci, ktorí sa posúvali stáročia na východ vo viacerých prisťahovaleckých vlnách. Do roku 1945 bolo územie považované za typicky nemecké. Stalinovými ťahmi na mapách boli neprávom premiestnené milóny ľudí, bez ohľadu na národnosť.

Mapa nie je slovacikum, ale je na nej vidieť sever Slovenska v rámci vtedajšej ČSR. Čo je zaujímavé, Stalin sa pravdepodobne nezamýšľal nad odtrhnutím časti česko-slovenského územia (Podkarpatskej Rusi), keďže na mape nie je takýto návrh hranice zobrazený. Za povšimnutie stojí aj malé územie na severe Čiech, ktoré patrí k Poľsku a Stalin pravdepodobne uvažoval o jeho pridružení povojnovej ČSR.

Mapa je prevzatá z novín FAZ, viď link na originálny článok aj na grafickú prílohu.

5 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Projetores, I hope you enjoy. The address is http://projetor-brasil.blogspot.com. A hug.

Anonymný povedal(a)...

Hvala za zanimljiv blog

raybanoutlet001 povedal(a)...

nike roshe
mbt shoes outlet
new york knicks jersey
nike shoes
yeezy boost 350 white
ugg outlet
nike trainers
christian louboutin shoes
louboutin shoes
ugg outlet

Unknown povedal(a)...

nike basketball shoes
louboutin shoes
nike roshe one
michael kors
michael kors outlet
adidas ultra boost 3.0
kobe sneakers
air jordan
jordan shoes
nike air max

Anonymný povedal(a)...

blog link d4z09o8u94 replica louis vuitton handbags replica bags in dubai z0s32m9b13 replica bags canada hermes replica c2x98b1g82 replica bags and watches replica zara bags replica gucci bag i1e12w4t51 replica bags online shopping india