22. 2. 2011

Poľská a maďarská Orava a Spiš pred 1918



Obe mapy pochádzajú z nemenovaného poľského zdroja. Prvá mapa ukazuje zmenu hraníc na severe Slovenska a "národnostné" zloženie obyvateľstva podľa maďarského podkladu, druhá mapa je poľského pôvodu. Pre Slovákov bude isto veľkým prekvapením, a najmä tých z Oravy a Spiša, že svorne maďarský aj poľský autor máp ich predkov (okolo roku 1918) označujú za Poliakov, aspoň v časti oboch žúp. To, že maďarské historické mapy sú diplomaticky považované za nepresné, nikoho neprekvapí. No poľské nároky na sever Slovenska podľa tejto mapy, je prisilné "kafé".

9 komentárov:

Peter povedal(a)...

Dobrý deň.

Pred časom som pri hľadaní vojenských máp Uhorska naďabil na Váš zaujímavý blog. Akurát čítam zaujímavý článok zo Zborníka Oravského múzea (roč. XXVII (2010)): Dejiny slovensko-poľského pohraničia na Orave v prvej polovici 20. storočia, s. 72-100. Je to hodnotný doplnok k Vami uverejnenej mape poľsko-slovenského (rakúsko-uhorského) pomedzia.

Peter povedal(a)...

A ešte k tomu dodatok, keďže som sa trošku zahĺbil do otázky Goralov: Etnografický atlas Slovenska (1990), mapa 12 - Nárečia slovenského jazyka (r. 1970). Skutočne na území Liptova i na Horehroní sú zaznačené oblasti "s prevahou nárečí goralských". Podľa predošle spomenutého článku však vidno, že otázka rozhodnutia goralského ľudu o štátnej príslušnosti nebola celkom po chuti politickým predstaviteľom a politickým agitátorom ani na jednej strane.

Unknown povedal(a)...

Dobrý deň, snáď si to prečítate čo najskôr. Chcela by som vás poprosiť, či by ste mi mohli povedať odkiaľ je tá druhá mapa-z ktorej knihy, lebo by som ju chcela použiť do mojej diplomovej práce.Robím prácu o goraloch a veľmi ma tá mapa zaujala. Vopred ďakujem veľmi pekne. Jana

Anonymný povedal(a)...

@JG - Marek Skawiński, Przeszłość i dzień dzisiejszy górali czadeckich, [w:] "Sprawy narodowościowe w Euroregionie Beskidy". Materiały z
konferencji "Przeszłość. Teraźniejszość. Przyszłość Euroregionu Beskidy", Jarosław Reszczyński (red.), Bielsko-Biała 2005, s. 33-52.

Anonymný povedal(a)...

Kysuce si veľmi zle zaznačili tvorcovia mapy, nakoľko poľské nárečie, ani poľský jazyk ani nič poľské nie je cítiť v tomto regióne, okrem posledných obcí ako je Skalité, Svrčinovec, ktoré sa ale cítia jednoznačne Slovenské - žijem na Horných Kysuciach. Čadca okrem poľských kamionistov nemá nič poľského. Na tomto území žijú Slováci, respektívne Slováci, používajúci goralské kysucké nárečie. Mapka bola zjavne použitá na propagandu Poliakov pri rozširovaní svojho územia ďalej na juh.

Anonymný povedal(a)...

2015-10-16 xiaozhengm
ugg boots
oakley sunglasses,oakley vault,prescription sunglasses,polarized sunglasses,aviator sunglasses,spy sunglasses,oakleys,oakley canada,cheap oakley sunglasses,oakley frogskins,oakley holbrook,cheap sunglasses,wayfarer sunglasses,oakley standard issue,fake oakleys,oakley glasses,oakley.com,oakley prescription glasses,oakley goggles,sunglasses for men,oakley gascan,oakley store,oakleys sunglasses
Michael Kors Factory Outlet Online Official
Canada Goose Jackets Outlet Online Sale
celine bag
coach outlet online
ugg boots
Air Jordan 6 Cigar
Authentic Louis Vuitton Handbags Cheap Sale
Toms Shoes Sale Clearance
michael kors outlet
Hollister Shirts For Women
uggs australia
Michael Kors Outlet Discount Purses Online
louis vuitton
ugg boots
ray ban sunglasses
ugg sale
Designer Louis Vuitton Handbags Online
Coach Outlet USA Stores
toms outlet
louis vuitton outlet stores
louis vuitton handbags
air max 95
michael kors uk
coach factory outlet
coach factory outlet
coach outlet
michale kors outlet
ugg boots australia
Abercrombie & Fitch Kids Clothing
michael kors outlet
hermes bags
Prescription Oakley Sunglasses Wholesale

raybanoutlet001 povedal(a)...

michael kors uk
ugg outlet
fitflops
ugg outlet
coach outlet store
ugg outlet
coach outlet
nike blazer
fitflops
ugg boots

Unknown povedal(a)...

kobe shoes
christian louboutin shoes
adidas stan smith women
air max 90
michael kors outlet online
nike air max 90
retro jordans
air jordans
adidas tubular
atlanta falcons jersey

yanmaneee povedal(a)...

louboutin shoes
birkin bag
christian louboutin
adidas gazelle sale
nike shox
yeezy boost 350 v2
balenciaga
coach bags sale
air max 270
air max 2017